Medlems kort og Gode Ølsteder - scroll ned

Årets bryggeri 2020 Det lille bryggeri

Det Lille Bryggeri sprang og fløj

10.12.2020 20:06

 

 

 

 

 

 

For vinderen af Årets Danske Bryggeri har 2020 været udfordrende, men med nytænkning kommer udvikling og nu hæderen fra Danske Ølentusiaster.

 

René Hansen var med på den oprindelige bølge af danske mikrobryggere, da han startede som brygger tilbage i 2005 – alligevel har det taget ham 15 år at blive selvstændig brygger på fuldtid. For selvom pandemien er hård for mange, giver det også mulighed for nytænkning og gør det nødvendigt at tage springet fuldt ud. Og det har René Hansen fra Det Lille Bryggeri gjort.

Ifølge ham selv er det medvirkende til, at hans bryggeri nu er kåret som Årets Danske Bryggeri 2020:

”Det var nødvendigt at tage springet ellers var jeg brændt sammen – for jeg er kun mig, og jeg laver mange øl, så jeg blev nødt til at komme videre og brygge en masse. Og jeg blev nødt til at finde andre salgsgange, da Danmark lukkede ned. Der kom ikke nogen engros-ordre, jeg kom ikke ud på barerne. Det var der, at jeg besluttede at sige op, for det ville kræve for meget arbejde at både være det ene sted som pædagog, og det andet sted som brygger.”

”Så der begyndte jeg med privatleveringer. Jeg fyldte simpelthen ølbilen med bestillinger, og så kørte jeg rundt i hele Danmark. Det gjorde jo, at jeg lige pludselig kom rundt: Blev set i Randers og Aarhus, og lige pludselig fik folk en adgang til øllet, som de ikke havde haft før. Jylland har aldrig været et stort marked for mig, men det har situationen hjulpet på nu; at jeg har ølbilen, som stadig i dag kører rundt.”

Det Lille Bryggeri har under corona satset på flaskeøl, der er nemmere at sælge for øjeblikket end fadøl. Siden nedlukningen i foråret har han kun leveret fadøl til to barer, og det er efter, at René Hansen netop havde satset mere på fad, efter han havde opgraderet sit anlæg fra et 250 liters anlæg til et 1500 liters anlæg.

”Da jeg var på det lille anlæg, der bryggede jeg slet ikke fadøl, for enten var det 500 flasker ellers var det 10 fade. Så spørgsmålet var, hvad jeg skulle satse på, og fordi jeg hele tiden havde været på flaskemarkedet, så skalerer jeg op, tænker ’nu skal der tryk på’ og så lukker Danmark.”

Corona har også påvirket, hvordan René holder smagninger. Da Danmark begyndte at lukke ned for anden gang, havde han fire planlagte smagninger, hvoraf tre af dem kom tilbage for at få en virtuel smagning i stedet for. Det er en anden oplevelse at afholde smagninger online, men det, at man hverken som gæst eller brygger skal køre hjem, gør, at det René kan tale mere med om udviklingen i glasset.

”Når jeg er ude og holde smagninger, så smager jeg måske 1 dl øl tilsammen. Her kunne jeg drikke lidt mere og være med i noter, når den udvikler sig. Så der er også noget positivt i det. Så jeg tror, at det virtuelle er kommet for at blive, og det er noget, corona har givet. Jeg tror også, at det har givet lettere adgang til øl online. Også det at turde stole på, at de øl, man bestiller online, kommer sikkert frem.”

Den første bølge
Historien om Det Lille Bryggeri går faktisk helt tilbage til 2002, hvor René Hansen sammen med sin far og sin storebror åbnede en ølbutik med 450 forskellige øl på hylderne. Under ølfestivalen i 2005 blev han så spurgt af Anders Marcusen fra Mikro Bryggeriet Andrik, om han ikke skulle lære at brygge selv. Det takkede han ja til og fulgte ham et par gange, inden han begyndte at brygge selv på anlægget.

Sideløbende med det, så begyndte René at leje sig ind på Gourmet Bryggeriet: ”Der begynder den her mikrobryggeri-bølge at ramme Danmark. Herslev var lige åbnet, Brøckhouse er der, men der er ikke ret mange – det kommer efterfølgende. Jeg bryggede dengang på det samme anlæg, som Mikkeller bryggede på. På den måde, så var vi nogle af dem, som var med helt fra starten af.”

Efter fire år som fantombryggere købte René et sted ved Ringsted, hvor han kunne sætte sit eget bryggeri op. I samme periode trak hans far og bror sig fra firmaet, fordi Renés ambitioner med bryggeriet var større. Men kapaciteten havde nogle begrænsninger.

”I og med at jeg bryggede så lidt, så var det svært at komme ud over rampen, og det er egentlig først efter, jeg har fået et større anlæg, at det er sket. På trods af at jeg har været i top 5 ved Årets Danske Bryggeri flere gange, men aldrig helt nået i mål, så det er dejligt, det endelig sker.”

Den belgiske begyndelse


Da René Hansen startede tilbage i 2005 var belgiske øl in, så han startede med at lave en dark ale. Opskriften sendte han rundt til de steder, han havde importerede øl fra, og fik på den måde feedback fra hele verden, men den var så betonet af hvert lands stilarter, så han endte med at lave den ud fra den oprindelige opskrift. Hans Dark Ale står stadig på hylderne i dag.

Siden da har passionen drevet ham langt omkring i stilarterne, og selvom han egentlig helst bare vil drikke øl, som han kan lide, så kan han godt lide udfordringen ved lave en øltype, som han ellers ikke er fan af, og så gøre det til sin egen.

”Jeg prøver at lave alle typer af øl. Det er ikke sådan, at jeg prøver at specialisere mig inden for én øltype, men jeg tager tilløb til de øltyper, jeg ikke kender. Jeg søger også noget sparring hos mine kollegaer i nogle øltyper. F.eks. første gang jeg skulle lave sour, der henvendte jeg mig til dem, som var dygtige til at lave dem og fulgte et sour-bryg inden for at få noget inspiration. Så læser jeg meget om øl, og smager ligesom alle andre.”

”Så jeg tror, at jeg har alle stilarter nu. For første gang nogensinde har jeg lige lanceret en dobbelbock, og det havde jeg aldrig lavet før. Der læste jeg om bockens historie for at ramme det helt rigtige udtryk.”

Der er gennem årene brygget mange hundrede forskellige øl hos Det Lille Bryggeri, men af de allermest outrerede nævner René Hansen Crazy Viking med rødbede og lakrids, som var meget speciel i smag og proces:

”Hver gang man laver noget med rødbede, så er der en risiko for jordslåethed. Så jeg var inde og læse om brugen af udtræk med rødbeder andre steder i madlavningen. Og jeg stod jo og skrællede 50 kilo rødbeder og skar i tern og lagde dem i koldt vand henover to døgn for, at det skulle trække ud, så det var en meget anderledes brygmetode. Jeg er blevet spurgt, om den kommer igen, men det gør den ikke.”

En anden spændende oplevelse er Hindbær Lakrids Ale, hvor man starter med hindbær og slutter af med lakrids-noter samtidig med, at man godt kan smage, det er en øl. Det kan være et godt sted at starte, hvis man vil smage noget af det, som René går og nørder med. Men han ved også godt, at det tager tid for danskerne at vænne sig til de mange smagsoplevelser i ølverden.

”Jeg snakker ofte med mine kollegaer om, at vi skal være så informative som muligt på etiketterne. For i supermarkederne, der vælter det med øl, og har man lige lært at drikke øl, og så får en, som man troede var noget andet, så holder man sig væk igen, derfor er man nødt til at være informativ.”

Det Lille Bryggeri har haft 15-års jubilæum og kan nu også kalde sig Årets Danske Bryggeri. Men det betyder ikke, at det bliver udvidet. Dog vil smagen altid være under udvikling hos René Hansen.

”Da jeg opgraderede mit anlæg til 1500 liter, så var der mange, der sagde, at jeg ikke kunne være Det Lille Bryggeri mere, men man kan jo være lille på mange måder. Sidste år lavede jeg 50.000 liter. I år – selvom der har været corona – kommer jeg lidt højere op, men det er stadig ikke så meget. Så er der andre, der synes, det er vildt, at jeg har 80 varianter på hylderne, men det er jo min passion, og jeg har 200 opskrifter, jeg ikke har prøvet endnu.”

Om det lige er den udvikling, som corona har medført, eller om det er de mange smagsoplevelser, der har gjort, at Det Lille Bryggeri er kåret som Årets Danske Bryggeri, er svært at sætte fingeren på. Men med hele otte indstillinger fra lokalafdelingerne, så tyder det på, at de danske ølentusiaster er glade for, at René tog springet ud i det, selvom han selv er lidt tilbageholdende: ”Jeg er måske en forsigtigper i kraft af, at jeg har været 15 år om at blive selvstændig på fuldtid, men nu har jeg kastet mig ud i det.”

Læs om offentliggørelsen af Årets Danske Bryggeri her. Eller læs de otte lokalafdelingers indstillinger her.

Ølmærke 2020

Stor hæder til Supervin: 

Får Danske Ølentusiasters ølmærke 2020

Supervin har bevist, at det også er et særligt godt sted at købe øl. Derfor får virksomheden nu Dansk Ølmærke, som uddeles hvert andet år.

For at få tildelt Dansk Ølmærke skal butikken udmærke sig ved at have et flot udvalg af øl og have stor viden om, hvad god øl er. Derudover skal personalet have både evne og vilje til at give vejledning i køb af god øl. Der skal også gerne være en løbende udskiftning i sortimentet og en pæn bredde i øltyperne, som gerne må være både indenlandske og udenlandske.

 Vi spurgte Lars Ziegler Pedersen, der er ansvarlig for udvalget af øl i Supervin, hvorfor Ølmærket i år landede hos virksomheden i Højene:

”Vi har jo flere års erfaring i at lave kampagner og ”vinfestivaler”, men i år havde vi også planlagt en stort anlagt ”øl-event”, i samarbejde med Danske Ølentusiaster Hjørring, hvor adskillige både bryggere og importører havde lovet at deltage. Jeg tror, det var en medvirkende årsag. Meningen var, at det skulle være en årligt tilbagevendende begivenhed, som langsomt skulle vokse. Desværre måtte vi aflyse, da coronaen lukkede Danmark. 

Derfor er vi særligt stolte over, at Danske Ølentusiaster alligevel har valgt at give os Dansk Ølmærke. Næste år skal vi nok vise, at vi virkelig har fortjent prisen. Vi agter at forbedre vores sortiment både i bredden og dybden, så vi ligesom inden for vinhandel får en skarp profil som leverandør af kvalitetsøl til særdeles konkurrencedygtige priser”.

Yderligere oplysninger:

Om Supervin:

Supervin driver en af Danmarks største vinportaler - www.Supervin.dk - samt Jyllands største fysiske detailbutik for vin, spiritus, øl, chokolade og lækkerier. Desuden har firmaet en hastigt ekspanderende BtB-afdeling, som arbejder med vingaver, gavekurve og rabataftaler på kvalitetsvine til virksomheder, organisationer og foreninger. Endelig har Supervin har desuden et søsterselskab, NOVIN, der beskæftiger sig med import og engrossalg.

Om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster arbejder blandt andet for et mangfoldigt udbud af bryggerier, øl og øltyper og forsøger at oplyse og skabe debat om øl. Det en uafhængig forbrugerorganisation med omkring 8300 medlemmer fordelt på 50 lokalafdelinger. Siden stiftelsen i 1998 har foreningen arbejdet for et alsidigt ølmarked og udbredelsen af og kendskabet til kvalitetsøl og ølkultur.

 

Se videoen

Sådan finder du dit digitale medlemskort

Vores medlemskort er fra 1. februar blevet digitale. Men det ved I sikkert allerede. Og I har sikkert også allerede været inde og hente den ned på jeres mobils hjemmeskærm. Vi vil gerne opfordre jer til at videregive denne viden i jeres nyhedsbreve og medlemsmøder. Og hvis nogen skulle ønske at modtage et plastik-medlemskort, når de skal fornye, hjælper vi også meget gerne med det, hvis man  finder det svært at gå ind på shop.ale.dk og bestille. I kan se videovejledning til at logge ind på godeølsteder.dk (Link til siden er også her),herunder. I kan også se videovejledning i at hente godeølsteder.dk ned på hjemmeskærmen herunder.

For at komme til "Gode Ølsteder" 

Klik her

 

I kan se videovejledning til at logge ind på godeølsteder.dk her.


I kan se videovejledning i at hente godeølsteder.dk ned på hjemmeskærmen her.

LOKALAFDELING HJØRRING

GRUNDLAGT 7. DECEMBER 2002
Lokalformand

Flemming Starcke-Jensen
Danmarksgade 37
9870 Sindal
40143012
flemming.starcke@remove-this.ale.dk
Lokalnæstformand

Kent Jørgensen
Døvnældevej 10
9800 Hjørring
26379800
26379800
kj@remove-this.ale.dk
Lokalredaktør

Arnold Simonsen
Silkehalevej 9
9800 Hjørring
98911741
40611701
arnold.simonsen@remove-this.ale.dk

Bestyrelsesmedlemmer

Jens Lønborg

Telefon: 22 52 01 50

Mail: loenborg@remove-this.gmail.com

Lars Danielsen   

Mail   Larsd57@remove-this.gmail.com

Telefon: 53 29 59 99

 

 

Suppleanter:

Else-Marie Jensen og

Leif Jensen

Le-mjensen@remove-this.outlook.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er der mulighed for at se hvad der sker i lokalafdelingen.

Deltag

 

Har du materiale til denne side med tidligere arrangementer (tekst, billeder, downloads, mv.) Ligeledes hvis du har værtshuse/indkøbsteder- gerne med oversigt over udbud - må du meget gerne sende dette til lokalafdeling.hjoerring@remove-this.ale.dk