IPA

Lyt med, når værterne smager på og fortæller om India pale ale.

 

Der er varmt i Indien, og det var der også tilbage i slutningen af det 18. århundrede, hvor Englands koloniale magt var verdensomspændende. Og følger man trådene tilbage til IPA’ens oprindelse, støder man hurtigt på historien om George Hodgsons Bow Brewery, der skulle have opfundet en lettere øl, end den ellers så populære britiske porter. Den mørke porter skulle angiveligt være alt for kraftig til Indiens varme klima. Altså skulle det være George Hodgson, der lavede recepten på det, der skulle blive til IPA. En øl med mere humle og med højere procenter for at kunne klare den lange søfart til Indien.

 

Men trækker man lidt i de tråde, er der tydelige problemer med historien. Der er fundet beviser på, at pale ale blev brygget helt tilbage i 1705, og i 1711 var man begyndt at eksportere ale og andet øl til Indien. I dag er der klare forskelle på pale ale og India pale ale, men det er ikke til at bevise præcist, hvornår man begynder at tilføje mere humle til eksportøllet. Hodgsons øl, både pale ale og porter, bliver først markedsført i 1793.

 

Det er flere år efter de britiske bryggere i 1768 får påskrevet af en nylig pensioneret brygger, at det er absolut nødvendigt at tilføje mere humle til øllet, for at det kan klare den lange rejse. Der er dog ingen beviser på, at øllet nødvendigvis var stærkere end andet øl, og ej heller, at de skulle være blevet rådet til dette. Desuden har historikere fundet reklamer for pale ale og porter i Indien i 1784, altså ni år før Hodgson og Bow Brewery fik foden indenfor på det indiske marked. 

 

Kilden kildekritik

 

Første gang Indien dukker op i navnet, er hos bryggeriet Imperial Brewery i Bromley by Bow-bydelen i London. Ganske nær Hodgsons Bow Brewery i øvrigt. I 1817 brygger bryggeren WA Brown en “Pale ale prepared for the East and West India Climate”, men det er først i 1843, man kan finde smagsnoter på en “Pale Ale prepared for the India market”, og den beskrives som omhyggeligt fermenteret for at komme al sødme til livs, eller med andre ord være tør; og den indeholder den dobbelte mængde humle.”

 

Historien viser dog også, at Bow Brewery har haft en vigtig rolle, da deres øl i 1829 beskrives som den klart bedste og mest eftersøgte øl i Indien.

Med til historien skal det også nævnes, at George Hodgson aldrig selv har markedsført sig som IPA’ens opfinder. Den “ære” skal i stedet tilskrives forfatteren William Moleneaux, der i 1869 – mere end 20 år efter Hodgsons død – skriver: "the origin of India ale is by common consent accredited to a London brewer named Hodgson … The brewery where pale ale was first brewed, according to popular opinion, was the Old Bow Brewery."

 

Op og ned

 

I 1835 er der indrykket en annonce i Liverpool Mercury, hvor navnet East India Pale Ale benyttes. Men der skal gå godt og vel 10 år før India Pale Ale bliver en fast del af ølordbogen. Ølstilen vinder også stille og roligt markedsandele hjemme i England for at falde igen i det 20. århundrede i takt med, at større bryggerier begyndte at dominere markedet og brygge øl, der kunne imødekomme en mere konservativ smag hos forbrugerne. Flere faktorer såsom handelsrestriktioner, der begrænsede eksportmuligheder, og fremkomsten af letøl og lagerøl, der tog forbrugerne med storm, spillede også en rolle.

 

IPA for alle

 

Det er først da amerikanske Sierra Nevada i 1980 lancerer deres Pale Ale, og er med til at kickstarte den amerikanske craft-revolution, som daværende præsident Jimmy Carter i 1978 har banet vej for, at pale ale, og som følge heraf India pale ale påbegynder sin himmelfart mod allemandseje. Først spreder øllet sig igennem det store Amerika, for at nå tilbage til England og resten af verden. I dag er IPA ikke til at kende længere, og fås i afskygninger, der nok ville få de oprindelige britiske bryggere til at løfte på øjenbrynene, men der er ingen tvivl om øllets popularitet, og at IPA er kommet for at blive. Uanset hvem der opfandt den.

 

Læs mere om IPA stilarterne i Ølentusiasten nr. 134: IPA for enhver smag

 

Af Kasper Mundt-Nielsen