Den store julebrygtest: 48 udvalgte øl - Danske Ølentusiaster

Den store julebrygtest: 48 udvalgte øl

13.12.2018 11:17

Hvilken juleøl skal du nyde i juledagene? 48 af flere hundrede danske og udenlandske juleøl er testet i Danmarks eneste specialmagasin om øl; ØLentusiasteN. Se resultatet her.

Det er umuligt at anmelde samtlige julebryg i Danmark. Der er givetvis over 500 i år.

I hvert fald er der cirka 220 bryggerier i Danmark, og mon ikke de fleste brygger en julebryg. Nogle af dem brygger også flere julebryg.

Fur Bryghus laver for eksempel fem forskellige julebryg, Skagen Bryghus og Mikkeller producerer hver otte forskellige julebryg, mens Svaneke Bryghus brygger 11 forskellige højtidsøl.

Sidst men ikke mindst har Thisted Bryghus hele 14 julebryg på programmet. Dertil kommer alle de udenlandske julebryg, så det er ganske sandsynligt med over 500 forskellige øl på det danske julebrygmarked.

Langt fra alle er nemme at fremskaffe, men ØLentusiasteN har fået fat i 48 forskellige julebryg, og de blev alle smagt af et udvalgt smagspanel, blandt andre to tidligere danmarksmestre i blindsmagning af øl, den 3. november, dagen efter officiel J-dag.

Mikkeller Drink'in the Snow (3 af 6 glas)
Mikkeller (brygget af De Proefbrouwerij)
Lavalkohol - 0,3% 

Mikkeller har flere alkoholfrie øl på programmet, og selvfølgelig også en julebryg. Den brygget med Mikkellers egen gær specielt udviklet til alkoholfrie øl. Udover bygmalt og havreflager er den beriget med cassonadesukker, appelsin­skal og koriander. Attituden er meget belgisk, let sødladen, krydringen får en til at tænke på sommerens witbier. Men taget i betragtning af, at der er tale om en alkoholfri øl, er den ganske acceptabel.

Don't Worry Julebryg (1 af 6 glas)
Svaneke Bryghus
Lavalkohol - 0,5%

I år har Svaneke Bryghus virkelig været i julehumør, og det har resulteret i 11 forskellige juleøl, som nu står på ølhylderne i hele landet. Ligesom Mikkeller satser Svaneke også på en række alkoholfrie øl med fællesbetegnelsen "Don't Worry", som normalt er ganske hæderlige. Men den alkoholfri Don't Worry Julebryg er direkte afskyelig og et dediceret fejlbryg. De eneste noter vi spotter er kogt kål (DMS) og en metallisk eftersmag, som overskygger alt andet.

Christmas Low Alcohol (2 af 6 glas)
Ørbæk Bryggeri
Lavalkohol - 0,5% 

Så er Ørbæk også på banen med en alkoholfri julebryg, som tilmed er økologisk. Den ser ganske smuk ud i glasset, flot nøddebrun farve. Den er ganske velafbalanceret og letdrikkelig, men også tyndbenet med en meget spinkel smag, som næppe kan matche ret meget julemad.

Fur Julefrokost (4 af 6 glas)
Fur Bryghus
Amber Ale - 2,7% 

Fur Bryghus har sprunget de alkoholfrie øl over og satser på letøl i deres frokostserie på 2,7%. Fur Julefrokost er en klar øl med en mørk, ravgylden farve. Småboblende med tæt cremefarvet skum, der giver fine blonder på glasset - og med fine humlenuancer med noter af lakrids og røgmalt i både duft og smag. Den er yderst velegnet til det danske julefrokostbord, hvis man gerne vil have lidt mere snaps eller så­fremt man skal ud at køre bil bagefter. Men det er nok også på sin plads at næv­ne, at Fur Christmas Ale på 9,4% endnu engang har vundet Kvickly Allerøds julebrygkonkurrence.

Tuborg Julebryg (3 af 6 glas)
Tuborg (Carlsberg)
Lager - 5,6%

Snebajeren sidder på en tredjedel af det danske julebrygmarked, og er nok ildeset hos mange ølentusiaster. Men teknisk fejler industriøllen intet. Det er en nøje af­stemt øl, malt, humle og lakrids er i ba­lan­ce. Men uden Tuborgs overgearede reklame­hype er snebajeren, der blev lanceret i 1981, mere flygtigt tøsne end hvid jul.

Økologisk Pokal Julebryg (3 af 6 glas)
Bryggeriet Braunstein for COOP
Lager - 6,0% 

Braunstein i Køge er velsagtens husbryggeri for Coop. Udover at brygge Pokal­serien, som den julebryg er en del af, brygger de også ølserien De 5 Gaarde. Økologisk Pokal Julebryg er meget traditionel, en upersonlig let bock med sødme og karamelnoter og udefinerlig afsluttende bitterhed. Måske bedst egnet til det traditionelle Dagli'brugs-segment.

Sur Jul (4 af 6 glas)
Nøgne Ø, Norge
Sour - 4,5% 

Ganske alternativt julebryg fra norske Nøgne Ø. Men den er overkarboneret og er mere end livlig, det koster et glas. Men ellers er den rødlige/kastanjebrune højtskummende øl et spændende be­kendt­skab. Nøgleord er yderst sammensat bærsur med interessante noter af slåen, havtorn, kirse-, rønne- og tyttebær samt Schwarzbrot. Som julebryg er den svær, den passer ikke til traditionel julemad, men som aperitif er den ikke helt fjoget.

Chapeau Winter Gueuze (3 af 6 glas)
Brouwerij De Troch, Belgien
Gueuze - 5,6% 

De Trochs Winter Gueuze deler smagspanelet. Vi kan godt blive enige om, at den er hvinende sød. Men flertallet er enige om, at den fer­sken­agtige smag virker syntetisk, næsten helt alkoholpop-agtig, trods svage noter af hestestald. Men det er i hvert fald en Gueuze selv ikke-sur-øldrikkere vil kunne lide.

TESTVINDER

MARK Kirsebær (6 af 6 glas)
Herslev Bryghus
Spontangæret - 4,8% 

Den smukke røde MARK Kirsebær er en variant af Herslev MARK Hø, som er gæret vildt på hø og helt uden humlens bitterhed. Den har en tydelig smag af kirsebær og er elegant afrundet med god balance mellem syrlighed og sødme. Dejlig frisk og forførende. Herslev Bryghus anbefaler øllen til julens risalamande og kirsebærsauce. Det vil vi ikke, spring kalorierne i risalamanden over, og nyd den komplekse og velsmagende MARK Kirsebær alene.

Rosey Nosey (3 af 6 glas)
George Bateman and Son Ltd, England
Ale - 4,9%

Englænderne brygger generelt ikke julebryg, men winterwarmers, hvorved de naurligvis forlænger øllets sæson. Det er en hæderlig frugtrig ale, der er maltdomineret og dufter af brunkager, men der er også en smule labre larver over den, og det trækker ned. Kan måske bruges sidst på eftermiddagen, fx til æbleskiver.

Three Hearts Julöl Export (2 af 6 glas)
Krönleins Bryggeri, Sverige
Amber Lager - 5,3% 

Selvom Three Hearts Julöl Export har vundet flere svenske julebrygtests, er ØLen­tusiasteNs testpanel ikke imponeret. Dommen er entydig trods brug af humlerne Magnum, Perle og Tradition, den minder mest om en let sødladen classic-øl. Overvurderet dyrt svensk juleøl, som slet ikke burde kunne købes i Danmark.

Fuller's Old Winter Ale (4 af 6 glas)
Fuller, Smith & Turner P.L.C, England 
Stærk Engelsk Ale - 5,3%

Fuller's er et stilsikkert og konservativt bryggeri. Den gamle vintervarmer tænder den indre glød og spreder romantisk stearinlyshygge allerede ved første mundfuld. Nødder og chokolade er de umiddelbare smagsindtryk fra velafbalanceret ale, hvor humlerne Target, Challenger og North­down giver en afrundet lang behagelig bitter eftersmag. Flot sæsonøl fra altid bundsolide Fuller's.

Santa Paws (3 af 6 glas)
Brewdog, Skotland
Brown Ale - 4,5% 

Efter at Brewdog er kommet fast på hylderne i både Fakta og Netto, omend det kun er et par enkelte varianter, så er det skotske bryggeri knap så hipt længere. Denne Brewdog-juleøl er langt hen ad vejen en klassisk skotsk ale, som altid er solidt maltbaserede. Hele otte forskellige malte er der brugt, bl.a. røgmalt. Derud­over er der brugt skotsk lynghoning. Alt i alt en folkelig kastanjefarvet øl, let bitter med spinkle noter af lakrids og røg.

Bøgedal Jul#1 (2 af 6 glas)
Bøgedal Bryghus
Belgisk Ale - 5,9% 

Der er tale om bryg nr. 579, og den er fra sidste julebrygsæson, hvilket gør at gløden er forsvundet. Den mørke, næsten sorte øl, er decideret grumset, og trods sin relativt lave alkoholprocent dufter den sprittet. Svage noter af Muscovado-sukker, appelsin og lakrids. Og når det så er sagt, så vil vi også gerne nævne, at Bøgedal Bryghus på 37,5 cl-flasker er ucharmerende og fimset.

Frejdahl Jotun (4 af 6 glas)
Bryggeriet Vestfyen
Saison - 5,8% 

Frejdahl, Vestfyens vikingeøl, har normalt mere kant end Willemoesøllene. Men vi er ligeglade med den nordiske sagnlitteratur, og at Jotun betyder jætte i bedømmelsen af denne øl. Den nye juleøl er ifølge bryggeriet inspireret af de lyse julesmåkager. Men den gyldne øl med det snehvide skum er en alternativ juleøl og måske bedst til fisk, fx laks med sin krydrede attitude med noter af lavendel og timian.

Düsseldorfer Weihnacht (4 af 6 glas)
Nørrebro Bryghus
Altbier - 5,8% 

Düsseldorfer Weihnacht, som er en ny øl fra Nørrebro Bryghus, er velsagtens den første julebryg på markedet, som er en altbier, som pr. definition skal være frisk. Det er den også, men den er julekrydret med appelsin og kardemomme. Lækker florale frugtrige noter med indslag af marcipan.

Aarhus Julebryg (4 af 6 glas)
Aarhus Bryghus
Krydret lager - 6,0% 

Til Jul skal en øl være lidt kraftigere og lidt mørkere, og gerne ekstra krydret, lyder det fra Niels Buchwald på Aarhus Bryghus, som har brygget en julebryg på pilsnermalt, hvedemalt, münchenermalt, karamelmalt og farvemalt, og krydret den med appel­sinsaft, appelsinskalolie og nellike. Resultatet er en maltet mørk øl, svagt parfumeret med julenoter af naturligvis appelsin. Buchwald anbefaler selv øllen til frokostbordet og ikke til andestegen Jule­aften. Der er den ikke kraftig og fyldig nok. Her anbefaler han bryghusets Imperial Stout eller Fregatten Jylland.

Gårdnisse Julebryg (3 af 6 glas)
Skagen Bryghus
Ale - 6,0% 

Skagen Bryghus beskriver selv deres øl som mørk, fyldig og krydret engelsk jule­ale, med en duft/smag af kardemomme, appelsin, peber og stjerneanis. Og det er lige hvad den er på godt og ondt. I hvert fald mangler Skagens Gårdnisse pondus i forhold til at maltfylden og sødmen kan matche krydringen. Det er heller ikke alle brunkager, der er lige vellykkede.

Krenkerup Juleøl (4 af 6 glas)
Krenkerup Bryggeri
Lys Bock - 6,3% 

Krenkerup Bryggeri på Lolland er dybt konservative på den gode måde, de brygger generelt nogle stilrene tysk inspirerede øltyper, som ofte er bedre end de originale. Derfor skuffer deres juleøl en smule, da bryghuset har slækket på konventionerne og tilsat stjerneanis, kanel og nelliker. Selvfølgelig giver det smag af jul, men det kræver lidt flere procenter til at få det til fungere optimalt. Må vi til gengæld anbefale Krenkerups Doppelbock, den vil være glimrende til julebordet juleaften.

Juloween (5 af 6 glas)
Midtfyn Bryghus
Græskarøl - 6,5% 

- Julemanden har sovet over sig men Døden hviler aldrig! Derfor har Døden påtaget sig opgaven at holde julestemningen i live. Juloween er en skræmmende hyggelig og frygteligt velsmagende Ale med græskar og American Pie krydderier, skriver bryggeriet selv. Midtfyn brygger mange skræmmende skæve øl, Men Juloween holder sgu', dejlig maltfylde og med masser af julekrydderier med solide noter af nødder, kardemomme, kanel og nelliker.

Ale no. 24 (3 af 6 glas)
Refsvindinge Bryggeri, brygget på Vestfyen
Ale- 6,5%  

Ale no. 16 fra Refsvindinge er vel nok Dan­marks mest ikoniske øl, selvom hovedparten i dag produceres på Bryggeriet Vestfyen. Ale no. 24 er endnu en variant af Ale no. 16 tilsat lidt jul. Den er mild med undertoner af svesker, marcipan samt lidt lakrids. Det er en øl alle kan li', en industriøl med positiv pintfaktor.

No. 24 - Christmas Ale (1 af 6 glas)
Raasted Bryghus (Randers Bryghus) 
Belgisk Ale - 6,5%

No. 24 fra Raasted Bryghus der er en belgisk inspireret juleøl er et tydeligt bevis på at en øl nødvendigvis ikke bliver bedre fordi den ufiltreret og upasteuriseret. Den er voldsomt karboneret, så meget at kulsyren faktisk ødelægger smagsoplevelsen. Det eneste, vi stort kan smage i den meget livlige øl med alt for meget skum, er den belgiske gær.

Anarkist Christmas (1 af 6 glas)
Theodor Schiøtz Brewing Co. (Royal Unibrew)
Ale Mørk Belgisk Ale - 6,5% 

Royal Unibrews udskældte Anarkist-serie er ikke så ringe som mange gør den til. Men Anarkist Christmas Ale er eftermiddagens absolut største skuffelse. Det til trods for at øllen er beriget med kirsebærkoncentrat og egetræsspåner fra bourbonfade. Resultatet er desværre at øllen smager og dufter syntetisk og af vådt egetræ.

Skands Julebryg (2 af 6 glas)
Bryggeriet Skands
Bock - 6,5% 

Efter at Birthe Skands har forladt Bryggeriet Skands, er der ind i mellem nogle kiksere fra bryggeriet i Brøndby. Årets julebryg er en af dem, nok er den nydelig at se på, smuk rødlig med flot skum, nok er der sødladne maltrige karamelnoter, men alle fornemmer også en eller anden udefinerlig bismag. Måske er den lettere inficeret, der er i hvert fald ikke brugt krydderier i øllen.

Grimbergen Brassin de Noël (3 af 6 glas)
Kronenbourg (Carlsberg)
Belgisk Ale -6,5% 

Carlsberg satser helt vildt på Grimbergen, som er lige så lidt et klosterbryg på linje med Leffe. Men salget stormer frem. Teknisk set fejler øllet intet, den belgiske inspiration er åbenbar, men det er rendyrket mainstream. Grimbergen Noël har en klar kobberbrun farve, klassiske let sødlige noter og indslag af vanilje, blommer, kandis og lakridssmagen og -aroma. Der findes i øvrigt to versioner af Grim­bergen. Heineken sidder på markedet i Belgien og Holland, hvor øllet brygges på belgiske Brouwerijen Alken-Maes, mens Carlsberg brygger på franske Kronenbourg til resten af Europa.

Blålys (3 af 6 glas)
Albani (Royal Unibrew) 
Bock - 7%

Blålys kan uden diskussion betegnes som en julebrygklassiker, den kom på markedet i 1960, og er dermed Danmarks længst­levende julebryg. Den kompakte maltfylde spiller fint sammen med en fornuftig alkoholprocent. Lette frugtnoter i symbiose med karamel og toffee afrunder smagsoplevelsen. Glimrende industribajer og fin godnatøl.

Fuglsang Ding Dong (3 af 6 glas)
Fuglsang
Stærk Luxus Julebryg - 7,6%

Ding Dong er også en klassiker. Fuglsangs gyldenbrune julebryg dufter fyldigt og krydret med en let antydning af frugt. Selvom Ding Dong er stærk, har den en overraskende lethed, og derfor egner den sig udmærket til juletidens pølseborde.

Bedstefars Juleøl (3 af 6 glas)
Grauballe Bryghus
Stærk Belgisk Ale - 7,0% 

- Bedstefar drømmer om den gode tid, da han var julemand og fik lækre juleøl fra Grauballe, skriver bryghuset, som på etiketten rendyrker romantikken. Det gør man også i øllen, som er fyldt med jul i form af svesker, allehånde, kardemomme, og kanel. Det går igen i smagen, som ikke er helt i balance og afrundet. Men Grauballe Bryghus har tre andre julebryg på programmet, og især Dark Christmas får stor ros mange steder.

BjældeKlang (3 af 6 glas)
Skovlyst Production
Belgisk Ale - 7,0% 

Skovlyst Production, der producerer tre millioner øl om året, får en del skældud for at brygge deres øl i Polen, men en del af deres øl brygges også i Østrig og Fran­krig. BjældeKlang er en meget letdrikkelig øl, som udover humle er tilsat koriander og appelsinskal, men man skal være skarp for at fornemme det. Omvendt så har de 7% en solid pintfaktor og er en fin belgian­light julebryg.

Père Noël (2 af 6 glas)
Brouwerij De Ranke
Belgisk Ale - 7,0% 

Den ravfarvede, let uklare øl, er anderledes end de fleste belgiske julebryg, som er betydeligt mere alkoholstærke. Père Noël, fransk for julemand, har en ganske sommerfrisk attitude. Let sødladen aroma, kompleks krydret smag og knastør. Men selvom julemanden kæler for humlen, så tænder Père Noël ikke det hårdtprøvede smagspanel.

Christmas Bock (3 af 6 glas)
Thisted Bryghus
Bock - 7,4% 

Christmas Bock er en ny øl fra Thisted Bryghus, som har hele 14 julebryg at vælge imellem. Klassisk let sødladen bock. En kornfed fyldig maltoplevelse med noter af, æbler og tørrede frugter. En gedigen maskulin øl som står godt til såvel robuste herreretter som kraftige oste.

Jacobsen Vinterbryg - A Nutty Ale (4 af 6 glas)
Husbryggeriet Jacobsen
Rød Ale - 7,5% 

Den nye Vinterbryg fra Husbryggeriet Jacobsen 2017 er en rød ale beriget med ristede hasselnødder og tørhumlet med de amerikanske humler Amarillo og Mosaic. Smagen er præget af en karamelliseret maltsødme med noter af nødder og marcipan. Duften er rig på frugtighed og ci­trusnoter fra de amerikanske humlesorter. Fin til julefrokostens let fede retter og en nyklassiker fra Jacobsen.

Julestjerne (3 af 6 glas)
Bryghuset Braunstein
Stærk Belgisk Ale - 7,5% 

Braunstein på havnen i Køge brygger generelt meget folkelige eller let tilgængelige øl, bl.a. Coops Pokalserie og øllene fra De 5 Gaarde. Men maltsøde Julestjerne er Braunsteins eget bidrag til julestemningen, omend der er tale om en belgisk wannabe. Anis og fennikel dominerer smags- og duft­oplevelsen. Men der skal nok blive jul i Køge i år.

Ridgeway Very Bad Elf (3 af 6 glas)
Ridgeway Brewing, North Heath, England
English Strong Ale - 7,5% 

Alferne, der er overnaturlige væsener i den nordiske mytologi og folketro, er også en ond ølserie fra Ridgeway: Bad, Very Bad, Seriously Bad, Criminally Bad og Insanely Bad Elf. Historierne er gode og Very Bad Elf er tilmed baseret på en original opskrift fra 1795. Den slemme alfs vinterale har en fyldig maltprofil med noter af karamel, toffee og nødder, mens humlen Fuggles byder ind med noter af hø og mynte.

Kissmeyer Two Front Teeth (3 af 6 glas)
Royal Unibrew
Stærk Belgisk Ale - 7,5% 

En halvgammel Kissmeyer-klassiker, som oprindelig blev brygget hos Mercury Brewing Company i USA, brygges nu hjemme hos Theodor Schiøtz Brewing Co. i Odense, Royal Unibrews craft beer-satsning. Det er den bedst deklarede øl i smagningen, EBC (farve) er 60 og IBU (bitterhed) er 50 og øltypen er defineret som Dark Nordic Christmas Saison. Uanset hvad, så er den meget belgisk med indslag af blomster, orangefrugter og kirsebær. Endnu en wannabe.

Cinnamon Kiss 2018 (3 af 6 glas)
BrygBrygBryg, brygget hos Hoppe.Beer
Stærk Belgisk Ale - 8,0% 

Ifølge hjemmesiden munchies.vice.com hader BrygBrygBryg IPA og skider på traditionerne, men ellers giver fantombryggeriet den gas. Men julebryggen Cinna­mon Kiss er ganske traditionel og de er helt ærlige i beskrivelsen. - Sød juleøl med både nelliker og kanel samt tilsat rigelige mængder af mørk belgisk kandis, nelliker, kanel og koriander, lyder det fra BrygBrygBryg. Måske lidt for mange krydderier, i hvert fald er Cinna­mon Kiss ikke noget særligt. Men der er også lavet en fadlagret version, måske man skulle smage den.

Frederiks Jul (4 af 6 glas)
Indslev Bryggeri 
Humlet Julebock - 8,0%

Der er stadigvæk liv i Indslev Bryggeri, trods konkursen, og godt for det. Denne hvedebock, som er opkaldt efter bryggeriets grundlægger, er givetvis brygget inden konkursen. Under alle omstændigheder er det er velhumlet hvedebock med saft og kraft.

TREDJEPLADSEN

Willemoes Jul 2018 (6 af 6 glas)
Bryggeriet Vestfyen
Strong Ale - 9,0% 

Uanset hvad, så har Wilemoesserien fået danskerne til at opdage, at der er andre øltyper end den klassiske bajer. Willemoes Jul er hvert år altid et spændende nyt bekendt­skab og blev kåret som Årets Ølnyhed i 2006. 2018-versionen, som har potentiale til at havne i årets finale, er en velsmagende oplevelse. Den mahognifarvede øl er lagret på kakaobønner og tilsat Cold Brewed Coffee. I både duft og smag byder den stærke øl på nuancer af karamel, chokolade og kaffe.

Jultorvet (4 af 6 glas)
Viborg Bryghus
Barleywine - 9,7% 

Den korte bryggeribeskrivelse er "Port infused barleywine cask edition". Det er en spændende øl, men helt uden skum, og de første tanker er blommer og Cocio-chokolademælk. Viborg Bryghus kan være ligeglad med vores mening. Jultorvet er blevet kåret som "Årets Julebryg" af Selskab for Vestjysk Ølkultur.

Hancock Julebryg (5 af 6 glas)
Hancock Bryggerierne
Tripelbock - 10,6% 

Skal det være en festlig julefrokost, hvor man ikke orker at klemme ubehageligt sprittede stærke øl ned, så har vi heldigvis Hancock Julebryg. Alkoholen er både stærkere og kærligt og nænsomt indpakket af den enorme maltfylde og afrundede humlekarakter. Aromatiske toner af fersken, abrikos kombineret med en duft af sødme er i balance - uhmmm.

Barbe Noël (3 af 6 glas)
Verhaeghe, Belgien
Stærk Belgisk Ale - 10% 

At belgisk øl er glimrende, men ikke alt belgisk øl godt, er Berbe Noël et godt eksempel på. Det er især skuffende, da Brouwerij Verhaeghe står bag Duchesse de Bourgogne. Der er naturligvis ikke en entydig definition på belgisk julebryg, men Berbe Noël er blot på niveau med Leffe Blond.

Delirium Christmas (4 af 6 glas)
Brouwerij Huyghe, Belgien
Stærk Belgisk Ale - 10% 

Bryggeriets lyserøde elefant har fået nissehue på og elefanterne er spændt for kanen. En blød og indbydende øl, hvor alkoholen kun svagt fornemmes. En rigtig sniger, hvor smagspaleten domineres af mørke malte, toffee, svesker, rosiner og nødder. En herlig øl til årets mørkeste tid.

St. Bernardus Christmas Ale (5 af 6 glas)
St. Bernard Brouwerij, Belgien
Stærk Belgisk Mørk Ale - 10%

Ti procent og munk med en nissehue, er det ikke dømt til at gå galt? Herregud, nyd St. Bernardus med velbehag. Dyb nøddebrun øl med et højt, cremet, råhvidt skum. Port­vinsagtig, med fyldige noter af tørret frugt, blommer og grape samt masser af jul. Belgisk juleøl, når det er bedst.

St Feuillien Cuvée de Noël (4 af 6 glas)
Brasserie St-Feuillien Friart, Belgien
Stærk Belgisk Ale - 9,0% 

Tilbage i begyndelsen af nullerne revolutionerede St Feuillien den danske julebryg­verden totalt. Den blev i 2002 tilmed kåret som årets julebryg ved Danmarks første autoriserede julebrygsmagning. 2018-udgaven er ikke helt så domineret af stjerneanis som tidligere, men ellers er der indslag af karamel og finsk lakrids. En øl der helt sikkert bliver bedre ved lagring.

Gouden Carolus Christmas (5 af 6 glas)
Brouwerij Het Anker, Belgien
Stærk Belgisk Ale - 10,5% 

For nogle er det en fuldfed lækker øloplevelse, et overflødighedshorn af krydderier, smags-, og duftnuancer som f.eks. overmodne blommer, rosiner, kanel, koriander og lakrids. Men for andre er stjerneanisen for dominerende. Men den er kåret som årets julebryg ved Danske Ølentusiasters ølfestivaler i 2005 og 2006. Uanset hvad bør den lagres et år eller to inden nydelse.

ANDENPLADSEN

Black Ice (6 af 6 glas)
Flying Couch Brewing
Imperial Stout - 8,8%

De kan sgu' deres kram i Kbh. NV. Flying Couch med brygger Peter Sonne i spidsen laver generelt nogle helstøbte øl. Black Ice er en spændende Imperial Stout, som er brygget med bl.a. laktose, vanilje og kaffe. Resultatet er en sort imødekommende øl. Forførende og fyldig smag med noter af kaffe, mørk chokolade, kokos og lakrids. Lækker aroma med toner af ristet malt, vanilje, chokolade og tobak.

Reindeer Fuel 2018 (4 af 6 glas)
Amager Bryghus
Barleywine -10,0% 

- Nogle afskyelige mennesker siger, at Julemanden er på stoffer eller noget lignende. Hvordan kan han ellers få tid at be­søge så mange børn i så få dage omkring juletiden? Dette er selvfølgelig en beskidt løgn. Men, Julemandens rensdyr løber på noget, og det er 10% barley­wine, en ganske nærende øl. Noget i den stil beskriver Amager Bryghus selv Reindeer Fuel - Rens­dyr Benzin - som er forskellig fra år til år. Det er tale om en yderst velhumlet, men uklar bygvin, massiv maltet og sødladen med noter af gran og slåenbær. Måske vinder den ved lagring. Her og nu kan man stadigvæk købe Rein­deer Fuel 2016 i udvalgte webshops i en maskulin 50 cl flaske, 2018-versionen er blot i 33 cl flaske, hvor man har svært ved at læse den farverige historie om rensdyrene, som næppe galoperer længere på en lille flaske øl.

Jule Mælk (3 af 6 glas)
To Øl (brygget af De Proefbrouwerij, Belgien)
Imperial Milk Stout - 15%

Julemælk lyder meget fredeligt, men Holy Shit, en julebryg på 15% er vildt. Natur­ligvis er øllen beriget med mælkesukker, laktose, som er uforgærbar. Men hvad er meningen med den kulsorte øl, som ved første indtryk virker sprittet? Naturligvis har den de traditionelle imperial stout-noter som ristet malt, svesker, kaffe, men alkoholen dominerer altså for meget.

Artiklen er fra ØLentusiasten #107 (december 2018). Læs hele magasinet her.