Ikoniske IPA’er - Danske Ølentusiaster

Ikoniske IPA’er

29.10.2020 07:54

Danske Ølentusiaster er i gang med et ølvalg. Derfor har ØLentusiasteN spurgt forskellige ølpersonligheders favoritter inden for de tre øltyper: Klassisk engelsk IPA, West Coast IPA og New England IPA.

Der kan være meget forskellige meninger om, hvad man er til af de tre IPA-typer, som er med i Danske Ølentusiasters Ølvalg 2020. Kender du allerede din yndlingstype, så stem på din yndlings her.

To englændere og en dansker

Christian Andersen, ølskribent og forfatter til pilsnerbiblen ”Den Nøgne Øl” skriver:

Engelsk IPA:
Paradoksalt er den engelske IPA hendøende samtidig med, at den amerikanske fortolkning har erobret ølverdenen. Broad­side fra Adnams. Engelsk IPA eksisterer fx ikke i nogen konkurrencer – udenfor UK. Broadside, en extra strong bitter/IPA, fra Adnams, har alle den engelske IPA’s uovertrufne kvaliteter, herunder balance mellem malt og florale aromaer og bitterhud fra engelske humle typer.

West Coast IPA:
U-engelsk IPA fra et ærke-engelsk bitter bryggeri. Måske de amerikanske bryggere erobrede IPA’en fra englænderne, men St Austells Big Job på 7,2% holder skansen på fornemste vis. West coast fruity, men med ligeså meget malt og en humle-profil designet til bitter-nørder.

New England IPA:

Jeg bryder mig ikke om typen. En vulgarisering af humle. Forhåbentiig en endestation for humlefetichismen. Måske derfor jeg peger på Implosion på 0,3% fra To Øl som den bedste ’juice øl’. Fordi den smager godt – af juice af ananas og lime. Noter af tulipanblade og rørsukker. Frisk.

Forstår typen til perfektion

Anders Edelvold Ousen kendt for bloggen Ousen om øl har følgende bedømmelser:

Engelsk IPA:
Jeg drikker ikke mange engelske IPA’er, og det er faktisk flere år siden, at jeg sidst har haft en i glasset. Jeg måtte faktisk en tur omkring min konto på Untappd, hvor jeg kiggede efter min højst ratede med klassisk engelsk humle, som i dette tilfælde var Fuggles. Her fandt jeg Shepherd Neame Classic Series English IPA, som har den klassiske fornemmelse af karamelmalt med florale og urtede noter fra humlen. Der kan også anes en smule citrus. En ret ligetil ipa.

West Coast IPA:
Her er det på ingen måde svært for mig at pege på en dansk kandidat eller et dansk bryggeri, for med Amager Bryghus har vi et bryggeri, der forstår typen til perfektion. De har flere udgaver i absolut verdensklasse og det sværeste er næsten at vælge kun en. Den ene dag kunne min favorit være Todd the Axeman, mens det en anden dag kunne Wookiee. Skal jeg pege på en af dem, så bliver det nok sidstnævnte, som oprindeligt er brygget sammen med Port Brewing, som også mestrer stilen til perfektion. Wookiee er en opvisning i bitterhed, citrus, grapefrugt og nåletræ, som ikke mange laver bedre.

New England IPA:
Her kommer jeg faktisk på en svær opgave, da jeg holder rigtig meget af stilen, men indimellem kan det være rigtig svært, at huske de forskellige bryggeriers udgaver fra hinanden, da de ofte har mange af de samme aromaer og smagsnoter. Jeg har dog valgt at kigge på hvad jeg oftest drikker indenfor kategorien.

Her går jeg lokalt, og peger på Bryg 61 fra Åben, som er en rigtig flot balanceret og let drikkelig udgave i sessionstyrke. Der er masser af stenfrugt og mango, men også en smule bitterhed og harpiks, som sørger for balancen. Dem har jeg godt drukket mange af.

Uafgjort NEIPA-valg

Christian Scheffel, Beertalk.dk og fast skribent i ØLentusiasteN skriver:

Engelsk IPA:
Fullers’s India Pale Ale en ESB-agtig øl, dobbelthumlet på ren Goldings-humle. En super lækker øl der rammer det man venter: En IPA brygget på ren engelsk humle. En kunstig øltype, der ikke har meget tilfælles med de madeira-agtige, vellagrede pale ales der blev nydt i officersmesserne i Indien.

West Coast IPA:
Amager Envy er desværre ikke altid til at finde, men det er en uforskammet god IPA når den er frisktappet.

Jeg elsker de klassiske amerikanske humler hvor grapefrugt møder fyrenåle og fersken, og ingen i Europa behersker dem bedre end Amager Bryghus.

New England IPA:
Det må simpelthen blive en uafgjort. Ebeltoft Wildflower IPA og Flying Couch Get Schwifty snyder begge to i forhold til den rendyrkede NEIPA. De har nemlig begge en lidt mere klassisk humleprofil og en lidt mere klassisk bitterhed, så de ligner morgenjuice, men faktisk smager af IPA.

Min øde-ø-øltype

Prisvindende håndbrygger og den ene halvdel af Ølbryggeriet Anna Moe skriver:

Som stilartsnørd og -entusiast synes jeg jo at det er enormt svært at skulle vælge en enkelt øl ud af de tre.

Men, hvis jeg nu skulle vælge en IPA som jeg ville tage med på en øde ø, så ville det nok være en Engelsk IPA.

Selvom den bedre holdbarhed i forhold til de andre to er et plus på min (forhåbentlig tropiske) øde ø, så er det ikke hovedgrunden til at jeg vælger denne stilart.

Hvor West Coast IPAen kun handler om humle, og NEIPAen handler om masser af tørhumling, og en smule frugtestre fra gæren, så har englænderen det hele:

En fyldig og blød maltbase, solid bitterhed fra de klassiske engelske humlesorter, og masser af frugtnoter fra gæren.
For mig er det den mest ”øllede” øl; og den kan nydes langsomt, mens jeg betragter solnedgangen på min øde øl-ø.

Stærke i West Coast IPA’er

Niels Kristian Skjærbæk, beerbloggers.dk of awordonbeers.com kommer her sin mening:

Engelsk IPA:
Det her er virkelig ikke en stil jeg drikker meget og jeg er faktisk i tvivl om det vil være fair at pege på en favorit. Skulle jeg pege på noget, må det være fra et af de større engelske bryggerier.

Da jeg kiggede tilbage på Untappd skulle jeg lede en helt del blandt mine check-ins, men min favorit må være den sprøde og frugtige Jaipur fra Thornbridge Brewery. Jaipur var en øl der fik en del – berettiget – opmærksomhed for et par år siden. Skal det være engelsk IPA, må det meget gerne være sprødt som den her.
 
West Coast IPA:
I den her kategori vil jeg skynde mig at henlede opmærksomheden på en danskbrygget øl, som vel faktisk er lidt af en klassiker. Amager Bryghus har længe været stærke i de bitre West Coast IPA’er. Skal jeg vælge mellem de mange gode bud fra Amager må det blive den altid fremragende Wookiee IPA. I Wookiee IPA får du det forventede punch af bitterhed, citrus, grape og fyrrenåle. En rigtig lækkerbidsken af en West Coast IPA.    

New England IPA:
Her kommer jeg på arbejde, hvis jeg skal vælge en enkelt ud. Specielt bliver det svært, fordi der brygges virkeligt mange fremragende eksempler på stil i Danmark i dag. Nogen af dem sniger sig også ind i kategorierne double og triple New England IPA og gør det derfor ikke nemmere at vælge en. Skal jeg vælge må det være Big Doink fra Gamma Brewing Co eller Hej 5 fra Dry & Bitter Brewing Co, der er mit foretrukne valg.

Og vinderen er...

Skal man kåre en vinder i denne lille samling anmeldelser, så er det Amager Bryg­hus. Tre ud af fem fremhæver Amager Bryghus når det handler at brygge West Coast IPA, omend det er forskellige West Coast IPA, de nævner. Tillykke Amager Bryghus.

Denne artikel er oprindeligt bragt i ØLentusiasteN nr. 118. Alle kan læse ældre numre af Danske Ølentusiasters medlemsblad her. Medlemmer kan desuden læse de 10 nyeste.