Nyheder

Nyhed

Danmarks bedste alkoholfri øl er en 0,0 % pilsner

Da vinderen af Dansk Mesterskab i Alkoholfri Øl 2024 skulle findes, stod Royal Unibrew og deres 0,0 % pilsner øverst på sejrsskamlen.


Del nyhed :

Foto: Jakob Melgaard.

 

Hvordan smager kongerigets bedste alkoholfri øl? Det havde Tivoli og Danske Ølentusiaster sat sig for at finde ud af. De indbød derfor landets bryggerier til en dyst i en ølkategori, der møder en stadig større bevågenhed. For at skabe en inkluderende konkurrence for alle var det gratis for bryggerierne at deltage i Dansk Mesterskab i Alkoholfri Øl, og udvælgelsesprocessen blev varetaget af et uvildigt dommerpanel bestående af tre uddannede øldommere.

"Vi vil meget gerne have, at alle danske bryggerier har mulighed for at deltage, uanset størrelse," siger Danske Ølentusiasters Kasper Mundt-Nielsen.

"Og vi vil gerne sikre os, at konkurrencen er fair, faglig og gjort ordentligt. Derfor er vi glade for at Danske Øldommere har stillet tre dygtige dommer til rådighed i de indledende runder," fortsætter han.

 

De tre dommere smagte, gurglede og debatterede i en flere timer lang blindsmagning, hvor de otte bedste af de 42 øl blev fundet. Per Bendixen fra Danske Øldommere var en af de dommere, som smagte sig frem til de otte finalister. Han siger om bedømmelsen:

 

“Vi har bedømt ud fra kriterierne, der lyder, at øllet skal smage af øl. Det er jo alkoholfri øl og ikke alkoholfri drik. Det har elimineret nogle rigtigt fine frugtdrikke, som smagte godt, men ikke af øl. Øllet skal så vidt muligt skjule, at det er alkoholfri øl, og derfor ikke have denne søde fornemmelse af urt, som nogle alkoholfri øl har. Øllet skal heller ikke kompensere for den manglende alkohol med for meget humle, da oplevelsen bliver ubalanceret og astringent. Med andre ord skal øllet smage godt og harmonisk.”

 

Den indledende runde viste den store udvikling, dansk alkoholfri øl har været i. Det siger Kasper Mundt-Nielsen fra Danske Ølentusiaster, som er medarrangør af konkurrencen:

 

“Niveauet blandt alkoholfrit øl er steget markant de senere år, og det samme er udvalget, og der har været stor opbakning til DM i Alkoholfri Øl blandt bryggerierne, der har indleveret 42 øl fordelt over ti forskellige stilarter, dog med IPA og pale ale som de dominerende øltyper. Det er disse stilarter, der har været længst fremme på markedet for alkoholfrit øl, og det er naturligt, at de dominerer konkurrencen, men jeg spår, at vi vil se endnu flere pilsnerøl og frugtøl – måske endda også noget helt mørkt øl – allerede i næste års konkurrence.” Øl er og bliver en vigtig del af den danske kultur, alkohol eller ej, og med Danmarksmesterskabet i Alkoholfri Øl vil vi vise, hvor langt alkoholfrit øl er kommet i sine bestræbelser på at være en fuldgod erstatning for den konventionelle øl.

 

Til finalen i Tivoli skulle de otte finalistøl smages igen, og det skulle igen foregå ved en blindsmagning, men denne gang blev publikum også inviteret til at smage med. I finalen bestod dommerpanelet af Danske Ølentusiasters forhenværende landsformand og international øldommer, Anne-Mette Meyer Pedersen, international øldommer og forfatter, Carsten Berthelsen, formand for Danske Øldommere, Carsten Holløse, og publikumsmagneten Peter Ingemann. De stod hver især for 20 % af vægtningen ved finalen, mens publikum stod for de resterende 20 %. Og her blev vinderen altså Royal Unibrews 0,0 % Pilsner. Andenpladsen gik til Klosterbryggeriet fra Skanderborgs øl, Nonnen, mens CPH All Night fra Bryggeriet Skands fra Brøndby kan kalde sig Danmarks tredjebedste alkoholfri øl. Det kunne måske virke som en overraskelse, at en øl fra et af de store bryggerier endte med at løbe med sejren, men selvom Daniel Bjørk fra Royal Unibrew netop blev glædeligt overrasket, har netop Royal Unibrew nogle teknologiske virkemidler, som de færreste har råd til, hvilket giver dem en umiddelbar fordel fortæller han, da han får overrakt prisen og retten til at kalde deres øl for Danmarks Bedste Alkoholfri Øl. Om sejren sagde han:

 

”Det er en fantastisk stor ære. Det var et stærkt felt med nogle rigtig gode alkoholfri øl. Men der er stadig meget at gøre, og vi skal blive endnu bedre. Den alkoholfri øl-scene vokser, både fordi teknologien gør det muligt at lave bedre alkoholfri øl, og fordi vi har en ungdom, som i stigende grad efterspørger alkoholfri alternativer. Både fordi mange ikke ønsker at blive så berusede, når de går ud, og fordi det bare er en anden følelse, når man er i byen og skal holde sig ædru, at man har en øl – også selvom den er alkoholfri. Så det er helt sikkert et område, hvor vi kommer til at arbejde videre og udvikle nyt. Jeg glæder mig til at komme tilbage næste år og dyste.”

 

Danske Ølentusiaster og Tivoli ser frem til at videreudvikle konkurrencen og håber på at se endnu flere øl til næste år. Det er et marked i vækst, og niveauet var højere end nogensinde før. Det siger Danske Ølentusiasters Kasper Mundt-Nielsen. "Niveauet blandt de tilmeldte alkoholfri øl var højere, end vi turde håbe på forhånd. Faktisk kunne vi nemt have haft dobbelt så mange øl med i finalen uden at gå på kompromis med kvaliteten. De øl, som de uddannede øldommere har udvalgt til finalen, udmærker sig ved at levere en smags- og duftoplevelse på højde med konventionelle øl. Det er imponerende at se, hvor mange alkoholfri og lavalkoholiske øl der i dag formår at ramme denne standard sammenlignet med for blot få år siden."

Alkoholfri
DM i alkoholfri øl

Arrangementer

Emne

År

Gem og luk

Emne

Gem og luk

År

Gem og luk

Sorter efter: Nyeste

0 Resultater
Ingen Nyheder På Denne Filtrering
Indlæs Flere