Nye EU-regler skal fremme brugen af mere miljøvenlig emballage. Fra 2030 bliver det et krav, at bryggerier tapper mindst 10 % af deres øl i genbrugsemballage – altså fysiske beholdere som glasflasker, der returneres, vaskes og genopfyldes – i modsætning til engangsemballage, der smeltes om og genanvendes. Danske Ølentusiaster støtter ambitionen om øget cirkulær brug af materialer, men advarer mod, at disse regler risikerer at skade både miljøet og den danske ølbranche.
At tvinge EU-lande, hvor emballagerne i øjeblikket havner blandt affaldet, vil utvivlsomt kunne have en positiv indvirkning på miljøet, men herhjemme tager vi allerede en miljømæssig fornuftig hånd om både genbrugsflasker og engangsemballager.
Danmark har allerede et af verdens mest effektive retursystemer. Ifølge Dansk Retursystem bliver 93 % af alle dåser, glasflasker og plastikflasker returneret. Bryggeriforeningen oplyser, at af den indsamlede emballage genbruges 10 % direkte, idet store bryggerier vasker og genopfylder deres standardflasker. De resterende 90 % genanvendes på højeste niveau til produktion af nye engangsflasker og -dåser med minimal spild.
Alligevel pålægges danske bryggerier krav, som vil kræve store investeringer i nye tappelinjer og håndtering af genbrugelige flasker. Det kan blive et spørgsmål om overlevelse for især små og mellemstore bryggerier.
“Som forbrugere er det altid bekymrende, når der implementeres regler, som negativt påvirker mangfoldigheden i markedet,” udtaler landsformand for Danske Ølentusiaster, Niels Torm, “og da de nye regler tilsyneladende ikke har nogen mærkbar miljømæssig effekt i Danmark, er det bestemt ikke noget, vi kan støtte. Politikerne må på banen og sikre både de små bryggeriers overlevelse og det velfungerende danske pantsystem.”
Flere i branchen har allerede udtrykt bekymring. Ifølge administrerende direktør i Gamma Brewing Co., Jakob Houmøller, vil en ny tappelinje alene koste dem 1,5 til 2 millioner kroner, udtaler han til DR.
Også bryggerier, der i dag kun producerer dåse- og fadøl, skal fremover håndtere returflasker både på lager, i transport og i salgsleddet. Det kan få konsekvenser for pris og udvalg.
“Det her vil være endnu en omkostning, som der ikke er nogen, der egentlig får merværdi ud af, og i sidste ende kommer forbrugerne til at betale,” siger Heidi Schütt Larsen, direktør for cirkulær økonomi hos Dansk Retursystem, til DR.
Små bryggerier kan muligvis blive undtaget fra de nye regler, men hvor denne grænse går, er endnu uvist. Gamma har omkring 25 ansatte og forventer ikke at blive undtaget fra kravene. I værste tilfælde vil det blive bryggeriets død.
Da lovpakken endnu var et forslag, foreslog kommissionen bag, at et medlemsland kan blive fri for at etablere et pant- og retursystem, hvis det allerede indsamler 90 % af emballagerne. Danske Ølentusiaster mener, at med den argumentation bør vi, der allerede har et fungerende retursystem og indsamler mere end målet, helt fritages for den del af lovpakken, der indfører restriktioner for bryggeribranchen. Præcis ligesom mælk, spiritus og vin er.