Når de grønne porte den 16. maj glider til side i det gamle Lokomotivværksted i København, flyttes opmærksomheden fra stål og damp til malt og humle. På gulvet foran det gamle lokomotiv får publikum et smageglas på 10 cl. og adgang til næsten 1.000 øl – fra lys, perlende Pilsner til blæksort Stout. Ølfestival 2025 markerer 30. udgave af arrangementet, som drives af forbrugerorganisationen Danske Ølentusiaster og knap 150 frivillige i røde veste. “Vi er den første, største og ældste ølfestival i Danmark”, fortæller festivalkoordinator Rie Sørensen, “og vi har det største antal forskellige øl, mellem 800 og 1000. Der er en fantastisk hyggelig stemning, og udstillerne nyder at fortælle gæsterne om deres øl.”
Gæster vil nemlig næppe finde hverken lederhosen eller kollektive skålsange her. Ølfestivalens grundidé er at tale med bryggeriet og bryggeren bag hanen, smage på øllet, og så gå videre til næste stand. Ansvarligheden er tænkt ind i formatet med små smageglas, vandposter og adskillige madboder. “Vi bliver målt på ansvarlighed; derfor arbejder vi også med to daglige sessioner, så både gæster og udstillere får pauser,” forklarer Rie Sørensen.
Og landsformand for Danske Ølentusiaster Niels Torm supplerer:
“Det er vigtigt, at vi som forbrugerorganisation viser, hvad det er, vi står for, og hvilke værdier vi repræsenterer. Derfor er ølfestivalen så vigtig, da den viser det ypperste, de danske bryggerier kan præstere, samtidig med at den viser, at samværet om det gode øl har fokus på det sociale og ikke på ‘alkoholen’.”
Årets tema er Belgien, landet hvor ølfigurer pryder glasmosaikker, og spontangæret Geuze er kulturarv på Unescos liste. Festivalen byder på øl-og-ost-smagninger, brygger-talks og gæstehaner. Det er en delegation fra Visit Flandern, der sender masser af kærlighed og ølhistorier til dette års ølfestival, og det er noget både gæster og udstillere glæder sig til.
Siden Danske Ølentusiaster holdt Danmarks første “ølfestival” i Remisen på Østerbro i 2001 er udvalget vokset fra 20 til næsten 90 udstillere og fra 200 til omtrent 1.000 øl. Og ølfestivalen er blevet en årlig tradition for mange gæster, fortæller Niels Torm, og det er der en helt særlig grund til: “Jeg tror, at ølfestivalen gennem årene har vist danskerne, at øl er en drik for alle og ikke kun for de få og indviede, eller for dem, som kun drikker øl for at beruse sig. Ølfestivalen har vist danskerne, at øl er en integreret og inkluderende del af den danske kultur, og at øl er en drik for alle.”
Så hvad kan man glæde sig til på dette års ølfestival; tendensen er klar: et yngre publikum, flere kvinder og et eksplosivt udbud af lav-alkohol og alkoholfri bryg, “og så plejer det som regel at være godt vejr til vores ølfestival, så man kan nyde en øl i vores have”, siger Rie Sørensen.
Find billetter på ølfestival.dk