Er glutenfri øl et nyt øleventyr? - Danske Ølentusiaster

Er glutenfri øl et nyt øleventyr?

07.03.2018 11:09

To Øls Reparationsbajer er en glutenfri American pale ale og et af bryggeriets mest sælgende øl. Foto: To Øl.

De danske bryghuse satser på øl, som glutenallergikere og -fravælgere kan drikke med god samvittighed. Senest har Svaneke Bryghus præsenteret en glutenfri pale ale.

Øl kan være en udfordring, hvis du er glutenallergiker eller simpelthen har fravalgt gluten i din mad. De danske og udenlandske bryggerier satser nu på øl uden gluten. Senest har Svaneke Bryghus lanceret en glutenfri pale ale kaldet American Hoppy Ale.

- Vi har en ambition om, at vi gerne vil være med til at præge det danske specialølmarked, og når flere forbrugere efterspørger et glutenfrit alternativ, vil vi være frontløberen. Vi har dels set en øget efterspørgsel efter glutenfri produkter i markedet, og desuden fået en del henvendelser blandt andet via de sociale medier om vi ikke snart vil brygge en glutenfri øl, siger Daniel Barslund, der er administrerende direktør på Svaneke Bryghus til Bornholms Tidende

På Svaneke Bryghus brygges de glutenfri øl som helt almindelige øl, der under gæringen får tilsat et specielt enzym, som nedbryder glutenproteinet. Enzymet gør, at man kan brygge en helt almindelige øl - bare glutenfri. Tore Gynther, administrerende direktør på bryggeriet To Øl, begyndte at bruge enzymer for nogle år siden, og kategorien glutenfri øl er siden da vokset år for år.

- Vores Reparationsbajer er glutenfri, og den er en af vores mest sælgende øl her i Skandinavien. Der sælger vi vel nogle containere om året. Et slag på tasken, så er det omkring 100 paller om året, siger Tore Gynther til FødevareWatch.

På Svaneke Bryghus håber Daniel Barslund, at de glutenfri øl kan rette op på faldende årsresultater. De svenske, norske og finske kunder efterspørger nemlig øl uden gluten. 

En række danske og udenlandske bryggerier har allerede glutenfri øl på programmet. I Danmark gælder det blandt andre Munkebo Mikrobryg, Mikkeller, Svaneke Bryghus, To Øl, Ørbæk og Willemoes. Af udenlandske bryggerier med øl uden gluten kan nævnes Mongozo, Omission, Daas, Lammsbräu, Estrella Damm, Celia, Brunehaut, Brasserie St-Feuillien og Lervig. 

Glutenintolerance, eller bare glutenallergi er, ifølge netdoktor.dk, en sygdom, hvor man er overfølsom over for nogle proteiner, som findes i korn. Proteinerne, også kaldet gluten, findes især i hvede, byg og rug. Når personer med glutenintolerance spiser gluten aktiveres immunforsvaret og starter en betændelsesreaktion i tyndtarmens slimhinde. Det resulterer i, at tarmen fungerer dårligere og alle næringsstoffer, vitaminer, mineraler, kulhydrater og fedt, ikke bliver optaget, som de skal.

Glutenfri produkter, det gælder også glutenfri øl, skal overholde den internationale norm på maksimalt 20 ppm gluten. Det vil sige, at glutenindholdet i fødevaren ikke må overstige 20 miligram pr. kilo.

Det menes, at én procent af befolkningen i Danmark lider af glutenintolerance. Der er dog flere danskere, der vælger at leve 100 procent glutenfri. Fra Astma-Allergi Danmark lyder rådet, at du ikke skal fravælge gluten uden at snakke med en læge først.

Det skal dog ikke holde dig fra at prøve de glutenfri øl, der er på det sprudlende og innovative ølmarked. Du kan i også selv brygge glutenfri øl. Det eneste, du skal bruge, er et enzym, der bryder gluten ned. Det kan for eksempel være det her. 

Du kan finde en liste over glutenfri øl her (Ratebeer).