Der var godt fyldt op på Dannevirke Soldaterhjem i Odense til regionsarrangementet onsdag den 5. oktober 2022. Denne aften havde vi besøg af Johnny Fagerlund, der fortalte om bryggeriet og forestod smagningen af en lang række af deres gode øl.

Bryggeriet

Small Batch i Rønne er grundlagt af Johnny Fagerlund og Anders Blomquist i 2015. Bryggeriet begyndte som hobbybryggeri med en brygkapacitet på 80 liter af gangen. Herefter tog udviklingen fart med kontraktbryg og løbende udvidelse af bryggeriet. I forbindelse med etablering af nyt bryggeri i 2019 blev kapaciteten øget ved anskaffelse af brygværk på 1000 liter og 3 lagertanke af 2000 liter samt aftapningsanlæg.

Navnet Small Batch henviser til bryggeriets intentioner om at brygge mindre bryg. Bryggeriet har på nuværende tidspunkt en total brygkapacitet på 350.000 liter årligt. Ifølge Johnny Fagerlund er der ingen planer om at udvide denne mængde, hvilket begrundes i, at konceptet for Small Batch er brygning af øl med fokus på høj kvalitet fremfor kvantitet. Kvalitetskriterierne er baseret på valg af råvarer herunder inddragelse af lokale ingredienser fra Bornholm. Desuden er alle øl fra Small Batch ufiltrerede og ikke pasteuriserede.

Øllet afsættes fortrinsvis på Bornholm, idet ca. 95% af omsætningen finder sted på øen. Salget foregår hovedsageligt via restauratører og egen bottle shop samt enkelte udvalgte butikker, der arbejder for fremme af det gode øl.

 

Bryggeriet har stort fokus på bæredygtighed, hvilket kommer til udtryk gennem indsatser for optimering af brygprocesser. I forbindelse hermed har Small Batch reduceret energiforbruget til genopvarmning af vand, idet kølevandet overføres til rengjorte tanke, hvorefter det genbruges. Derudover slukkes for køling i længere perioder, når temperaturen tillader dette.

Small Batch har udmærket sig med sine øl på flere felter. I 2018 var Small Batch blandt de 10 finalister i Årets Ølnyhed med 5.1 Back In Black. Her blev den endelige placering en 6. plads. Samme år opnåede bryggeriet en 8. plads med Cherry Triple i kåringen af Årets Julebryg. I marts 2022 lancerede Small Batch øllen Ale Aid som var en støtte-øl for det ukrainske folk.

Small Batch brygger flere forskellige typer øl, og flere af dem var repræsenteret til aftenens smagning. Endnu har Small Batch ikke sour i sortimentet, men der udvikles på et samarbejdsbryg med Det lille Bryggeri ved Ringsted.

 Øllene

Aftenens program var meget varieret og viste et bredt spektre af brygkunst fra Small Batch. Der gives en meget kort beskrivelse af øllene, idet mere uddybende beskrivelser af malt- og humleprofiler mv. kan findes på bryggeriets hjemmeside. Derfor er fokus er lagt på det lokale islæt fra Bornholm. Ølsmagningen bestod af 11 forskellige øl serveret i nedenstående rækkefølge.

Læs mere om Small Batch og beskrivelser af flere af øllene på: https://smallbatch.dk/ og https://bornholmbornholmbornholm.dk/da/

Det var en meget god smagning med øl af forskellig karakter, der spænder vidt i både stilarter og alkoholstyrker, - fra session til quadrupel. Derudover var det interessant at høre om bryggeriets udvikling og indsatser for bæredygtighed. Det bliver spændende fortsat at følge, - og ikke mindst smage, hvad Small Batch i fremtiden vil brygge af gode ølnyheder, der kan være krydret med lokale islæt fra Solskinsøen.

Mette Eis-Hansen

DØE Lokalafdeling Odense