Årsmøde 2011

Mandag den 24. oktober 2011 blev der ikke blot skrevet historie i Danske Ølentusiaster i Fredericia, men  – iflg. vores redaktør af ØLentusiasteN Ole Madsen –  er det nok det årsmøde i landet, der indtil dato har samlet flest deltagere. 124 øl-glade medlemmer var vi samlet.

Men også på Generalen, hvor arrangementet blev holdt, har man ,iflg. Ejeren, aldrig før dækket op til så mange mennesker, så alle var glade.

Ydmyghed har aldrig været afdelingens stærke side, så da alle var blevet bænket i de fyldte lokaler med et koldt glas fadøl, blev alt lys slukket, og til tonerne af ”Also spracht Zarathustra” entrerede vores formand Karsten Ejby smukt og stilfuldt lokalet, bl.a. iført bokserhandsker og sort frotté badekåbe, med pokalen og diplomet for udnævnelsen til ”Årets lokalafdeling” højt hævet over hovedet. Dernæst var der taktfulde bifald, da han til tonerne af Queens ”We will rock you”, entrerede scenen ad den, til lejligheden, udrullede røde løber. Se det var en entre med format.

Danske Ølentusiasters formand Bo Jensen, motiverede herefter hvorfor det netop var Fredericia, der var løbet af med den prestigefulde titel og ønskede os endnu en gang tillykke med sejren. Fredericias anderledes tilgang til mange ting, foreningens høje aktivitetsniveau og ikke mindst voldsomme medlemsfremgang, var nogle af de punkter som andre regioner havde anbefalet Fredericia på i deres indstilling. Fredericia-afdelingen er blot 3 år gammel og trods dette nu, med over 350 medlemmer, den næststørste afdeling i Jylland og den 5. største i landet.

Den officielle del af årsmødet kunne begynde. Bent Rochler blev valgt som dirigent, og han styrede på vanlig vis myndigt slagets gang. Herefter var det formandens beretning.

 

Ledsaget af et stort dias-show med mange stemningsbilleder fra årets arrangementer, gennemgik Karsten årets arrangementer:
- November – Mad med øl, hvor Søren Kok, lærte os at lave lækre retter med øl i og til.
- December – Julefrokosten med over 60 deltagere. Der var trangt; men der blev hygget.
- Januar – Retrosmagning, hvor vi smagte en del af de øl, der blev serveret på Øllets Dag.
- Februar – Finalesmagning, hvor vi smagte de 10 kandidater til Året Ølnyhed. Igen i år valgte man at følge Fredericias indstilling: Midtfyns Bryghus’ Rough Snuff.
- Marts – Besøg på Midtfyns Bryghus, hvor vi havde lejet en bus og hørte på den gale, men elskelige amerikaner Eddie Szweda.
- April – Basissmagning. Brygmester Christina Munk Karlsen gav os en rundrejse i Øllets mange varianter – alle brygget på Carlsberg – også nogle af de lidt mere oversete bryg.
- Maj – Belgisk Ølsmagning med tidligere EU-politiker Freddy Blak. Ud over en masse godt øl og en masse gode øl- og løgnhistorier, var det også et oplæg til den kommende Bruxelles-tur godt 3 uger senere. Dette blev også en voldsom succes.
- Juni – Lille Øllets Dag, hvor 8 håndbryggere udskænkede smagsprøver og Søren lavede grill mad til mellem 80-100 deltagere. Strålende vejr og en strålende stemning. Et arrangement der gentages.
- Juli – Tour de Bière caravanen lagde vejen forbi Fredericia, hvor lokalafdelingen og Frederiksodde Haandbryggerlaug tog imod ved Landsoldaten med smagsprøver.
- August – Pub Crawl. 13 øl-værtshuse blev besøgt en solrig lørdag eftermiddag, atmosfæren, øludvalget, ølbehandlingen og value for money blev stederne bedømt på.
- September – Øllets Dag. Vort hidtil største arrangement – måske også på landsplan. På Ryes Plads kunne man smage 118 forskellige øl fra 25 bryggerier – ud over de 22 man kunne smage på Generalen og 62 på Den Engelske, der også deltog i arrangementet. 51 nye medlemskaber blev tegnet, hvilket svarer til at hver 4. nytegnede medlem i landet var fredericianer.

Det skal lige tilføjes, at Per fra Frederiksodde Haandbryggerlaug måtte afbryde formanden undervejs. Årsagen var, at han følte en voldsom lyst til at skænke de tilstedeværende et glas af deres berømte Krudttårnet, hvilket faldt i voldsom god jord.

Der var efterfølgende genvalg til Karsten Ejby som formand.

Michael Rahbek ønskede at trække sig tilbage fra næstformandsposten. Karsten takkede Michael for hans store indsats i bestyrelsen. Som ny næstformand blev Peter Mygind Leth valgt.

Bestyrelsen havde foreslået, at antallet af bestyrelsesmedlemmer skulle øges til i alt 7. Udover formand og næstformand består bestyrelsen fremover af Rudy Mortensen, Lars Texel Schmidt og Henrik Damm samt de to nyvalgte bestyrelsesmedlemmer: Anders Ousen og David Oxlund Nielsen.

Under eventuelt gjorde formanden reklame for de to kommende arrangementet:
Julefrokosten lørdag den 26. november samt Juleølsmagningen med den meget humoristiske forfatter og ølskribent Carsten Berthelsen mandag den 5. december.

Lokalformand for vores lillesøsterforening i Kolding og landsbestyrelsesmedlem Claus Mortensen ønskede Fredericia tillykke med det flotte arrangement.

Et af medlemmerne bad endnu en gang om, at der var vand på Øllets Dag til at skylle glassene i.
Formanden lovede at sørge for dette til næste års arrangement.

Der var en række priser, der skulle uddeles. Den første var Årets Øl i Fredericia 2011, hvilket var den øl, der fik flest stemmer blandt alle besøgende på Øllets Dag i Fredericia.
5. flest stemmer fik Stauning Red Ale fra Frederiksodde Haandbryggerlaug.
4. flest stemmer fik 6. Juli Ale fra Frederiksodde Haandbryggerlaug.
3. flest stemmer fik Chili Triple fra Midtfyns Bryghus.
2. flest stemmer fik Weisenbock fra Gildet.
Førstepladsen og diplom gik til Krudttårnet fra Frederiksodde Haandbryggerlaug, en pris som Per naturligvis var meget glad for og stolt over.

Da Per fra Frederiksodde allerede var på scenen, havde han æren af at uddele en nyindstiftet pris: Årets Håndbrygger. Titlen tildeles den brygger, hvis bryg  fik flest stemmer på Lille Øllets Dag.
5. flest stemmer fik Bestyrelsesbrygget Grimløgs Bane.
4. flest stemmer fik Anders Ousen med Ousens Store Røde.
2. pladsen blev delt af Fæstningsbryggeriet med Belgisk Triple og Gildet med BSA.
Førstepladsen gik til Michael Rahbek med den poetiske titel Fuck Bestyrelsen.

Prisen for Årets Ølentusiast gik til de to Frederiksodde drenge Bjarke og Per, for deres umådelige gode øl og deres altid velvillige opbakning til Danske Ølentusiaster i Fredericia.

Årets Ølværtshus, der ligeledes er en nyindstiftet pris, gik til Kahytten. Ikke pga. deres store øludvalg, men specielt pga. den hyggelige atmosfære, value for money og ikke mindst deres velskænkede Hancock fadøl, som vi stiftede bekendtskab med på vores pub-crawl.

For første gang valgte man også et æresmedlem, og denne hæder tilfaldt naturligvis Claus Mortensen, der i sin tid havde Fredericia medlemmerne under sine beskyttende vinger – indtil vi atter kunne stå på egne ben. Claus er en utrættelig arbejdskraft ikke kun i Kolding, men også på landsplan i DØE, og han har ofte gæstet vore møder.

Sidst men ikke mindst, tilfaldt æren som Årets landsformand (uden årstal) Bo Jensen, bl.a. for hans gode valg af Årets Lokalafdeling.

Billunds Boghandel havde sponseret ikke mindre end 14 øl-bøger. Der blev trukket lod om disse indenfor følgende kategorier: Alle der stemte på Årets Øl på Øllets Dag, Alle hjælpere på Øllets Dag, DØE’s medlemmer der deltog på Øllets Dag samt Nye medlemmer tegnet på Øllets Dag.

Serveringspersonalet og frivillige fik travlt med at servere de over 100 portioner- i øvrigt velsmagende - wienergryde, før Gunhild og Jørgen Fogh Rasmussen fra Hornbeer kunne præsentere deres bryg.

Gunhild er kunstner og har tegnet alle Hornbeers karakteristiske etiketter, men arbejder naturligvis også på bryggeriet. Jørgen indledte med at sige, at hvis vi kunne lide alle hans øl, ville det ikke være en god aften for ham, for Hornbeer vil gerne eksperimentere og udfordre ganerne.

Første øl var en Framboise på 5,5%. En let syrlig og meget rød – specielt pigeøl, der bør serveres afkølet og gerne i høje smalle champagneglas.

Dryhop på 5%, var en godt humlet undergæret lagerøl. Det var en såkaldt Single Hop , d.v.s.  hvor der kun er brugt én type humle (amarillo).

Så kom turen til India Pale Ale’en på 6,5%. Den er fyldig og meget sødmefuld. Den er iflg. Gunhild specielt god til karryretter eller f.eks. en græskarsuppe. Hun bad os i øvrigt huske på, at det ikke er øl, der feder, det er maden man putter i hovedet mellem øllene, man skal passe på med. Vin er langt mere fedende end øl.

Smagsløgene blev nu udfordret hos mange, idet Jørgen så serverede en røgøl på 5,7% inspireret af nogle studieture i Bamberg i Tyskland. Røgøllen er lavet på birkerøget malt og anbefales bl.a. til en god grillet pølse. Bamberg, der virkelig er et besøg værd, er mindre end Roskilde, men har 13 bryggerier indenfor bygrænsen.

Da julen snart nærmer sig, fik vi også afsløret den første juleøl. Også denne havde fået en gang røgmalt, karamelmalt og bl.a. enebær. Jørgen anbefalede den naturligvis til hovedretten juleaften.

Han afslørede også, at man skal være påpasselig med kombinationen af formaldehyd, PU-skum og glasfiber, når man forsøger at slippe af med et par bananfluer. Det kostede ham et nedbrændt bryggeri.

Gunhild var i julehumør, så vi fik også smagt Julehumle på 6%, der bør drikkes efter julefrokosten. Humle er i øvrigt i familie med hamp og giver derfor også en god virkning. Den kan dog virke søvndyssende, men i den rigtige mængde er humle opkvikkende.

Til ris á la manden, skal man have Helge. Styrken på 10% er som en Barley Wine; men den smager tydeligt af kirsebær og honning.

Hornbeer måtte i gang med at lede efter et nyt bryganlæg efter branden. Et 1200 ltr. anlæg og 3000 ltr. tanke blev købt af Herslev, og et nyt brygværk blev købt i Kina. Det fungerer; men Jørgen priser sig lykkelig for, at han er opvokset på landet, hvor man var vant til at skulle gøre alting selv, for anlægget giver ofte nogle uforudsete udfordringer.

Så blev der serveret Winterporter på 8,6% og Hophorn, der blev nr. 2 i afstemningen om årets ølnyhed 2010. Det er en mørk IPA på 9,3% med en IBU på 140. Hophorn smager fantastisk til et stykket ristet rugbrød med gorgonzola.

Finalen var The Fundamental Blackhorn, som er en kraftig stout på 11% og som bl.a. har fået guldmedalje på Stockholm Beer Festival.

En fantastisk aften med en masse godt øl var gået på hæld. Bestyrelsen vil gerne takke alle for rigtig god aften.