Årsmøde 2019

Torsdag den 10. oktober kl. 18.00 var der årsmøde i Danske Ølentusiaster lokalafdeling i Fredericia. Det foregik i år på Urbania Street Food, som vi i dagens anledning havde fået lov til at låne til hele 105 tilmeldte medlemmer.

I år havde vi arrangeret fællesspisning inden selv årsmødet, hvor medlemmerne kunne nyde mad fra en af de frem forskellige køkkener, samt en fadøl efter eget valg, som Urbania Street Food venligst havde sponsoreret.
Efter det officielle årsmøde, havde vi arrangeret et Øl-historisk foredrag inkl. Øl-smagning med Bjarke Bundgaard, hvor 105 medlemmer havde valgt at tilmelde sig.

Efter en lille times tid med hyggelig fællesspisning, blev medlemmerne opfordret til at hente en ny fadøl i baren, som lokalbestyrelsen traditionen tro var vært for.
Årsmødet begyndte kl.19.00 med en lille billedkavalkade fra alle måneds arrangementer siden forrige årsmøde, akkompagneret af fin musik.
Formanden Kirsten Samsøe bød derpå velkommen, med en opfordring til de nye medlemmer om lige at rejse sig op. De blev behørigt budt velkommen til lokalforeningen, til lyden af massive klapsalver.
Og kunne de nye medlemmer ikke i forvejen tælle til 3, var der ingen tvivl om at det havde årsmødet rettet op på.
Kirsten kunne bl.a. fortælle, at vi pt. er 268 medlemmer, og dermed forsat er større end både Esbjerg, og Vejle som er nyudnævnt som landets 5 største kommune, og ikke mindst Øl-kællingerne fra Kolding.
I vores lokalafdeling er kvinderne flot repræsenteret med hele 25%, hvor landsgennemsnittet kun ligger på 19%.

Derefter startede den formelle del af årsmødet, som Bent igen i år styrede med kyndig hånd, da han igen i år takkede ja til hvervet som dirigent.
Kirsten fortsatte derefter med næste punkt på dagsordenen, som var lokalafdelingens beretning fra året der gik.
Ligesom de sidste år, blev alle arrangementer siden sidste årsmøde, kort præsenteret af bestyrelsen på skift, med tilhørende billede-slideshow.
Udover Øllets Dag og Lille Øllets Dag – som begge igen i år var en store succes, så var der nogle særlige højdepunkter. Bl.a. vores besøg på EUC Lillebælts undervisningsbryggeri, busturen i maj Mikrobryg i Trekantområdet, og UD&SE der i år gik til Sønderborg ( billeder og beretninger fra de enkelte arrangementer kan findes HER )

Næste punkt var som noget nyt, aflæggelse af regnskab, da vi på sidste årsmøde stemte for at overgået til at være en §14 afdeling.
Bent kunne fortælle, at trods en ihærdig indsats for at få arrangementerne til at balancere under hensyntagen til indtægten fra Øllets Dag, så er foreningen endt ud med et lille overskud på 5.000,- fra sidste års budget.

Punkt 4 - 8 handlede om lokalbestyrelsen.
Kirsten modtog genvalg som formand, Robert som næstformand, Bent som kasserer og Karsten Henriksen som bilagskontrollant, til lyden af klapsalver fra alle fremmødte medlemmer.
Merian og Hans ønskede at fortsætte i lokalbestyrelsen, mens Alex og Kuno ønskede ikke at genopstille, og havde derfor hver fundet en ny kandidat til at erstatte dem.
De to nye kandidater var Lars Texel Schmidt og Niels Koefoed, og da ikke andre meldte sig, blev Tex og Niels nyvalgt til lokalbestyrelsen, igen til lyden af klapsalver.
Kirsten kunne samtidig fortælle, at bestyrelsen med sine 7 medlemmer var en passende størrelse.

Til næste emne som var punkt nummer 9, hvor medlemmer nu kunne stemme på deres kandidat til Årets Danske Bryggeri 2019.
Stemmesedler var på forhånd uddelt til de fremmødte medlemmer, hvorpå de i løbet af årsmødet skulle skrive navnet på det bryggeri, som de mente fortjente en indstilling som kandidat til Årets Danske Bryggeri 2019. De skulle samtidig også notere en kort begrundelse for deres valg.
Optællingen og resultatet sker efter årsmødet, og vil senere offentliggøres. 

Lokalformanden havde inden årsmødet ikke modtaget nogle indkommende forslag til punkt 10, så vi gik straks videre punkt 11 – eventuelt.
Fra salen kom der følgende forslag: ”Kan vi til landsforeningen stille forslag om en ændring af vedtægterne, så ledes at lokalformand og lokalnæstformand vælges for 2 år ad gangen, og valget blive forskudt? Således at vi undgår at både lokalformand og lokalnæsteformand kan blive udskiftet samme år”.
Dette forslag indberetter lokalbestyrelsen videre til landsbestyrelsen efter årsmødet.

Herefter skulle lokalbestyrelsen uddele følgende diplomer.

Årets øl på Øllets Dag i Fredericia, som var Dark Quarterer fra Frederikshavn Bryghus.
Her havde indehaver Lars Trie, samt Tatiana Diderichsen, og Brygmester Tom Schafferhans tage turen ned igennem Jylland, for at modtage lokalafdelingens diplom.

Årets bryggeri på Øllets Dag i Fredericia, hvor To Øl fik flest stemmer.
Louise Rosenkrands fra To Øl var kørt tidligt fra København, for at kunne deltage på årsmødet, og modtage deres diplom.

Årets Ølentusiast i Fredericia, blev Søren Pedersen for hans store indsats ifm. Øllets Dag Udvalgt.

Årets Håndbrygget øl på Lille Øllets Dag, var i år en Belgisk Tripel fra Brygværkstedet Depotgården, som blev vinder øllen bland hele 35 forskellige håndbryg.

Årets Udskænkningssted ifm. årets Pub Crawl, som for andet år i træk blev Urbania Street Food. Følgende kategorier var grundlaget for udnævnelsen: Øl-udvalg, Betjening, Hygge og Value for Money.
 

Der blev også uddelt gaver til følgende medlemmer.

Danny og Søren fik hver en Portvins-gave som tak for deres arbejde i Øllets Dag Udvalget, som de i år begge valgte at udtræde fra.

Alex og Kuno modtag hver en Portvins-gave som tak for deres arbejde i bestyrelsen.

Bent nåede også at gøre lidt reklame for arrangementer i 2020, som bl.a. Beertasting in the Dark version 2 i januar, Bryggeri besøg på Carlsberg i marts, og Polsk Ølsmagning april.

Som afslutning på den officielle del af årsmødet, annoncerede Robert en overraskelse fra Jørgen - Kvickly Middelfart.
Der var tale et flot sponsorat af deres helt nye øl – The Three Merchants (De Tre Købmænd), som de i samarbejde med Kvickly Allerød, og Super Brugsen Fensmark, har fået brygget hos Ugly Duck/Indslev.
The Three Merchants er en Imperial Stout på 11%, som er brygget med laktose og vanilje. Den kan kun købes i de tre butikker, og hvor de har lavet en aftale med Ugly Duck, om at brygge den nøjagtige samme øl de kommende mange år, så den egner sig godt til lagring.
The Three Merchants blev delt rundt på bordene, og samtidig blev stemmesedlerne til Årets Danske Bryggeri indsamlet.

Den officielle del af årsmødet var nu afsluttet.

 

Øl historisk foredrag

Efter en kort pause tog Bjarke Bundgaard fra Carlsberg over med foredrag og ølsmagning, hvor temaet var Carlsbergs øl historisk.
Udover Carlsbergs egne historiske arkiver har Bjarke researchet i Danmark og Tyskland. Fx har Bjarke fundet ud af, at godt bayersk øl/lagerøl i tiden før Carlsberg blev importeret i stor stil fra Altona & at IPA blev lanceret af Carl Jacobsens så tidligt som 1871.
Forklaringen var, at Carl efter at have studeret ølbrygning i England var nået til enighed med sin far I.C. Jacobsen om, at han skulle fokusere på engelske øltyper på det nyåbnede (Ny) Carlsberg bryggeri. Kun som supplement måtte han brygge lagerøl, hvilket dog hurtigt ændrede sig, da de engelske øltyper ikke helt faldt i københavnernes smag. 

Vi smagte:

Jacobsen Traditional IPA – en let drikkelig IPA ( anno 1871 ) med en umiskendelig maltsødme - det skal ses i lyset af, at samtiden på daglig basis drak (bællede) litervis af hvidtøl / maltøl. 

Jakobsen Original Dark Lager: En lager/mørk undergæret lagerøl på 5,5% brygget på I. C. Jacobsens originale opskrift fra 1854. I Carlsbergs arkiv fandt Bjarke en ældre opskrift fra 1840'erne, der dog var stort set identisk, idet I. C. Jacobsen hurtigt havde perfektioneret opskriften :-)  

Jacobsen Presh and Sour: En frisk, let syrlig sommer øl med en snert af rabarber – fremkommet udelukkende ved at gæring med 2 forskellige ølgær typer.    

Jacobsen Extra Pilsner: En ganske fin øl på 5,5% af – ja – at pilsner-typen, som Bjarke kunne fortælle Jacobsen i al hast fik gjort økologisk for at skille sig ud og booste salget!

Som en ekstra-bonus og ikke en del af selve smagning have Bjarke taget lidt med fra kælderen under Carlsberg i Valby, som han stillede frem til fri afbenyttelse.
En spændende dobbelt-bock fra 1997, der var brygget i anledningen af Carlsbergs 150 års-jubilæum. Med 25 år på bagen må øllet siges at være vellagret, og stort set nul kulsyre volumen, men stadig drikkeligt.
Den var meget vinøs med noter af karamel, dog var der også en snert af mug, og fugtig kælder, så den havde toppet for flere år siden. 

Bjarke havde nu igennem små to timer, først os igennem en del Øl-historie, samt en fortælling om Carlsbergs DNA, og han takkede for at måtte være indslaget efter det officielle årsmøde.
Nu var det så tid til at tømme øl-slatter, men til trods for en del ikke helt tømte ølflasker, smed Urbania Street Food lige en omgang kolde Oat Cream Double IPA på bordene, som var venlig sponsoreret af Bryggeriet ÅBEN.

Nu var årsmødet gået lidt over sluttidspunktet, men Lars fra Frederikshavn Bryghus mente, at vi lige skulle slutte af med deres Dark Dark Quarterer som godnat øl.
Denne lækre Imperial Stout på 12,3% var i den grad kærkommen på dette tidspunkt.
Brygmester Tom Shafferhans bad kort om ordet, og fortalte at han var meget i tvivl om, hvad man nu skulle kalde sådan en dejlig Imperial Stout.
Hans interesse for heavy metal kom så til hjælp i form at bandet Dark Quarterer. Adspurgt, om han måtte benytte deres navn og logo til en øl sagde de ja på betingelse af, at 2 kasser pr. bandmedlem blev sendt til Italien, hvilket var en aftale :-)  

I forbindelse med dette årsmøde vil lokalbestyrelsen hermed gerne takke følgende.

Tak til Urbania Street Food for jeres velvilje til af afholde vores årsmøde for lukkede døre, samt sponsoratet af en fadøl efter eget valg til samtlige deltagere.

Tak til Lars, og Tom fra Frederikshavn Bryghus for at tage turen helt ned til os, og ikke mindst den herlig godnat øl.

Tak til Jørgen ”Pølsemager” fra Kvickly Middelfart for smagsprøver af The Three Merchants

Tak til Louise fra To Øl for at afsætte tid til at kunne deltage på årsmødet.

Tak til Alex og Kuno for jeres indsats i lokalbestyrelsen.

Tak til Bryggeriet ÅBEN for lidt ekstra øl i form af den skønne Sundance.

En sidste og ikke ubetydelig tak til alle medlemmer som mødte så talstærkt op.

1-2-3 Højt skum …